Barnet ditt lærer ekstremt raskt. Og læremesterne er deg og alle de andre barnet omgir seg med, uansett om dere er klar over det eller ikke. Fra foreldre til naboer, fra større barn til assistenter i barnehagen – andre menneskers språk og væremåte suges til seg og former barnets sinn. Å kunne uttrykke seg riktig er en viktig del av å vokse opp og få en identitet, og det er mange ting du som forelder kan gjøre for å stimulere språkutviklingen. Både ordene og handlingene du selv velger, samt responsen du gir barnet, har en stor innvirkning.
Rollen i leken
Det er veldig vanlig å se barn imitere voksne i lek. Dette er barnas måte å trene seg på å bli store på, og det ligger også litt status i det å gjøre det samme som mamma eller pappa gjør. Man ser ofte barna skape et hjem og en familie rundt seg, både i barnehagen og hjemme. barnemøbler, kostymer og rekvisitter som telefoner og kjøkkenutstyr. Man ser ikke sjeldent at barna involverer en dukke også, som de leker med og viser omsorg på samme måte som du gjør med dem, lillebroren eller lillesøsteren. Andre kjente scenarioer er butikken eller diverse arbeidsplasser barna har et forhold til. Kanskje vet de hvor mamma eller pappa jobber, og spiller ut det de mener jobben går ut på. Penger er ofte en del av leken også. Dette kan kanskje virke materialistisk for noen, men det er faktisk en bra måte å lære seg både telling og det å bytte ting på.
Vær bevisst på hva du sender ut
Man har kartlagt 10 stadier i barnets språk, og alle friske barn som får stimuli nok går gjennom disse stadiene. Det er allikevel ingen grunn til panikk om barnet ditt ikke oppfyller alle punktene for sin aldersgruppe, barn utvikler seg forskjellig. Men vær bevisst på hva du sier til og foran barna dine, og ikke minst hvordan. Den beste måten å kommunisere med barn på er med øyekontakt, tydelig uttalelse og en varm og vennlig stemme. Men det betyr ikke at barn ikke får med seg hva som blir sagt rundt dem. Unngå å snakke negativt eller nedsettende om barn i nærheten av dem, selv om det kanskje ikke er vondt ment. Det samme gjelder når du snakker om andre mennesker rundt barna, holdninger som dette er enkle for dem å plukke opp og legge til seg. Det gamle ordtaket «Små gryter har også ører» er fortsatt relevant i dag.